![blogg.miramoln.se_old-document]()
Att få ett papper att se gammalt ut kan man ju åstadkomma på många sätt. Doppa det i te, kaffe, knögla ihop det, gräva ner det i trädgården eller be sin sambo att lägga det i bakfickan en vecka.
Här visar jag hur jag gjort en dubbelsidig variant på ett dokument som ska föreställa två lösa sidor från en gammaldags astronomibok.
Innan du börjar, testa att din skrivare skriver ut med vattenfast bläck genom att skriva ut en bild och låta den torka 24 timmar. Blöt sedan med vatten. Om bläcket inte är vattenfast får du hoppa över alla moment som innefattar vatten/kaffe, te, etc. Alternativt kan du gå över till grannen och skriva ut.
STEG 1: Leta reda på en bild som du vill använda. Tips: googla en bildsökning på ”vintage car ad”, ”vintage movie poster”, ”vintage camera advertisements” eller liknande. Och glöm inte att utesluta alla bilder som är för små för att skriva ut genom att använda Googles sökinställningar:
Sökverktyg > Storlek > Större än… > 1024×768 (eller vad man nu vill ha för gräns).
Kolla att det är ok att ta den bild du vill ha. Maila hemsidans ägare och fråga om du är osäker.
Man kan också skaffa sig en bild genom att fråga gamla moster Amalia om hon har något slitet exemplar av Damernas Värld från 1952 liggandes under alla virkade dukar i linneskåpet.
(Det duger även med en moster som heter Ester, Astrid, Edna, Gunhild eller Rut.)
Eller så kan man fynda på loppis. Om man inte vill pyssla med originalmaterialet kan man skanna in och skriva ut en kopia.
![miramoln.se_old_document]()
STEG 2: Justera din bild i ett bildredigeringsprogram om det behövs. Det kanske är för gult i din smak (prova ändra ”saturation” till -15) eller så kanske du vill göra andra ändringar. Jag gjorde följande med mitt dokument:
Genom att kopiera en långsmal bit av bildens vänstra kant och klistra in den igen bredvid originalbilden skapade jag en smal ”bokrygg” som jag ska vika bakåt, se vidare i beskrivningen. Min extraremsa gjorde jag också lite mörkare än den övriga bilden (minska på värdet för ”brightness”).
För att skapa en ”baksida” eller ”sida 2″ kopierade jag framsidan och målade över månen med en färg som liknade bottenfärgen. Sidnumret glömde jag visst måla över, så det blev två ”sidan 26″!
Passa på att skriva något hemligt på sidan 2 när du ändå håller på…
Vill du lära dig bildredigering? Här kan du ladda hem två bra och helt gratis bildredigeringsprogram:
Photoscape -ett lite enklare program.
GIMP -mer komplicerat och mer likt Photoshop
![blogg.miramoln.se_old-document-step13]()
STEG 3: Skriv ut bilden på ett papper av bra kvalitet.
Vanligt skrivarpapper är inte kul att jobba med. Bättre resultat får man med ett matt, lite tjockare papper. Canon matt fotopapper finns hos exempelvis Clas Ohlson.
En billigare variant, Brother matt fotopapper, finns t ex hos Inet.
Utskrivna. Släta och fina, men inte så länge till.
![blogg.miramoln.se_old-document-step2]()
STEG 4: Skär eller klipp ut bilderna. Jag skar med skalpell och linjal på ”raksträckorna”
och klippte de rundade hörnen med en sax.
![blogg.miramoln.se_old-document-step3]()
STEG 5: Dags att biga! Eller falsa, som det också kallas. Det betyder helt enkelt att man rispar papperet där man vill ha en fin och perfekt vikt kant. Du kan biga med hjälp av till exempel en matkniv eller baksidan på en sprätt. Du kan i princip använda vad som helst som är ganska vasst men inte så vasst att det skär igenom papperet. Lägg en linjal längst linjen där ”bokryggen” ska vikas och dra ganska hårt med matkniven/sprätten/mormors strumpsticka
(Eller varför inte makens gamla cd-skiva med den skitdåliga musiken på?)
![blogg.miramoln.se_old-document-step4]()
STEG 6: Vik framsidans kant bakåt och bakstyckets kant framåt…
![blogg.miramoln.se_old-document-step5]()
STEG 7: Stryk på lim på framsidans vikta kant -på den tomma sidan utan tryck. Lägg på bakstycket med den tryckta sidan uppåt, se nästa bild. Var noga med att passa in delarna så att det bara är de två vikta långsmala delarna som blir ihoplimmade med varandra.
![blogg.miramoln.se_old-document-step7]()
Så här ser det ut om man tittar i mittuppslaget…
![blogg.miramoln.se_old-document-step6.5]()
…och så här ser det ut från sidan.
![blogg.miramoln.se_old-document-step16]()
STEG 8: Använd fint sandpapper och rugga upp alla kanter. Det här är inget man måste göra, men jag gillar när papperet blir lite tilltufsat. Dessutom slipar jag hörnen runda och fina -min precision med saxen var inte den bästa.
![blogg.miramoln.se_old-document-step9]()
STEG 9: Blöt en disktrasa och krama in vatten längs kanterna. Med en trasa får man lite mer kontroll än om man doppar hela papperet i en bunke med vatten. Om papperet blir för blött blir det väldigt skört och svårt att hantera.
![blogg.miramoln.se_old-document-step12]()
Knöligt! Möjligen gick det lite över styr här…
![blogg.miramoln.se_old-document-step11]()
STEG 10: Vik papperet på ett eller flera ställen medan det är blött och tryck till ganska hårt.
Då skapas ett synligt veck där färgen i trycket nöts av lite grann.
Nu är det också dags att riva sönder papperet i kanterna på några ställen om man önskar en mer trasig look.
![blogg.miramoln.se_old-document-step15]()
STEG 11: Kaffe, te eller vattenfärg! Dags att måla lite gulnade fläckar. Jag har gjort två dokument med månen på varav det tidigare blev lite slätare, lite mindre gulfläckigt och lite mindre knögligt än det som visas här i de olika stegen.
På sista bilden ser du båda dokumenten bredvid varandra.
![blogg.miramoln.se_old-document-step14]()
STEG 12: Lägg på tork. Jag lade hushållspapper under, mellan och över sidorna och lade sedan allt i press i några timmar.
![blogg.miramoln.se_old-document-step17]()
Efter att de pressats så var sidorna ändå ganska blöta. De fick hänga på tork på min lampa ytterligare några timmar. När dokumentet blivit helt torrt är det stabilt och relativt hållbart igen (beroende på hur mycket man rivit sönder det).
![blogg.miramoln.se_old-document-step21]()
Klart att hänga upp eller lägga någonstans som dekoration. Det som jag tillverkat i stegen i detta blogginlägg ligger längst fram.
![blogg.miramoln.se_old-document-step22]()
![blogg.miramoln.se_old-document-step23]()
![blogg.miramoln.se_old-document-step19]()
Här ser man tydlig skillnad mellan det vänstra dokumentet (som jag inte knölade ihop lika mycket när det var blött) och det högra som jag gjort i denna tutorial. (Klicka för större bild)